Quality: a vital component of a competitive economy
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.5534385Keywords:
quality, competitiveness, risk, value chainAbstract
Quality and safety in the present century have acquired a global dimension and become a demanding challenge to all stakeholders. The new requirements that the world markets for goods and services have to fulfill call for the implementation of higher forms of management which make it possible to control and meet them at all levels from the planning stage to suppliers and end users. Such a task includes the need for a suitable quality infrastructure based on a map of identified actors qualified to assume their responsibilities and demonstrate their competence through a proper risk approach and their innovative ability to deal with any change competitively. The article aims to show good practices related to management based on the Value Chain (CV) with a focus on risks. Likewise, the classification of risks and the programs of measures for their mitigation are presented, which constitute an important tool for this purpose.
Downloads
References
Consejo de Estado. Decreto Ley 8:2020. Normalización, Metrología, Calidad y Acreditación, Título I; GOC-2020-613-O66, La Habana, 1 de octubre; 2020. [Consultado 2 agosto 2020] Disponible en: http://juriscuba.com/legislacion-2-decretos-leyes-decreto-ley-no-08-2020/
Revista de Estudios Económicos. Calidad, Normalización y Calidad. No. 4, Cap. 2-3., servicio de publicaciones de IEE; 2009.
Norma Cubana NC ISO 9001:2015. Sistemas de Gestión de la Calidad. Requisitos. La Habana: Oficina Nacional de Normalización (ONN); 2015.
Norma Cubana NC ISO 22 000: 2018. Sistema de Gestión de la Inocuidad de los Alimentos - Requisitos para cualquier organización en la cadena alimentaria. La Habana: Oficina Nacional de Normalización (ONN); 2018.
Norma Cubana NC ISO 31 000: 2018. Gestión del Riesgo. Directrices. La Habana: Oficina Nacional de Normalización (ONN); 2018.
Calzadilla B. Oportunidades para el Desarrollo de la Infraestructura de Calidad. Perspectiva desde el análisis de rechazos. 8. Simposio Internacional ¨Calidad 2013¨, La Habana, octubre; 2013.
ONUDI. Diagnóstico de la cadena de valor industrial. Una herramienta integrada, Viena, 2. versión, agosto; 2013. [Consultado 15 agosto 2020] Disponible en: www.webyempresas.com/-la-cadena-de-valor-de –Porter/
Manual Cadenas de Valor Agropecuarias. Proyecto Bid-Rural ATN/ME, diciembre, 2011. [Consultado 19 agosto 2020] Disponible en: http://agronegocios.catie.ac.cr/images/pdf/manual20%cadenas%20dde%20valor/%10Agropecuarias/pdf.
Compendio informativo sobre las agrocadenas de valor con énfasis en el seguimiento del frijol. IDICT, julio; 2020.
NC 143:2010 Código de prácticas. Principios Generales de higiene de los alimentos, NC 492:2014 Almacenamiento de alimentos. Requisitos sanitarios generales, NC 488:2020 Limpieza y desinfección en la cadena alimentaria. Procedimientos generales.
NC 1205:2017 Norma general para los contaminantes y las toxinas presentes en los alimentos y piensos. La Habana: Oficina Nacional de Normalización (ONN); 2017.
Martínez E. Manual. Una nueva forma de gestión para entidades agropecuarias. Cadenas de Valor Agroalimentarias, Estudios de Caso. Primera edición; 2020.
NC ISO 22 000: 2005. Sistema de Gestión de la Inocuidad de los Alimentos - Requisitos para cualquier organización en la cadena alimentaria. La Habana: Oficina Nacional de Normalización; 2005.
Fernández N y otros. Las Cadenas de Valor. Las agrocadenas con enfoque de gestión de riesgos, en el marco de la soberanía alimentaria y nutricional. Caso Apicuba. Presentación a la reunión Alimentos con más Ciencia, La Habana: Programa Soberanía Alimentaria Educación Nutricional, agosto; 2020.
Espinal F, Martinez H, Gonzalez F. La cadena de lácteos en Colombia, Bogotá, marzo de 2005, Documento de Trabajo No. 74. [Consultado 5 septiembre 2020] Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Nancy Fernández Rodríguez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
-
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
-
NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.