Evaluation of the implementation of quality costs in the food industry enterprise group

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.5534748

Keywords:

management control, accounting management, financial performance, competitiveness

Abstract

The aim of this work was to evaluate the implementation of quality costs in selected companies according to the competitive strategy proposed for the Food Industry Enterprise Group (FIEG). A procedure was implemented by Resolution 85: 2020 and was compared the data of the closure of the quality indicators of 2018 from the total of 92 productive and service companies (before) and those of the sample of 68 companies randomly selected that implemented the quality costs during 2019 and reported in the first half of 2020 (after). The cluster analysis method was used by means of the furthest neighbor technique of complete link with distance by square Euclidean. When comparing the results obtained before and after implementing the procedure, the competitive strategy is considered adequate for its generalization since an improvement in the position of some companies of FIEG was evidenced, observing greater homogeneity between and within the groups, which reaffirms the importance of the use of the indicators of quality cost proposed for the self-control of the management of the companies and to achieve long-term strategic objectives.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Costo de la calidad. [publicación online]. Consultado: 5 de febrero de 2018. Disponible en: www.scribd.com/document/.../8ac52887-2bbd-4e45-a64c-500f2954f3a3-pps.

Barros A. Modelo de análisis costos-beneficio para sistemas integrados de administración financiera. Documento de debate IDB-DP-194. Sector de Capacidad Institucional y Finanzas. Banco Interamericano de Desarrollo. 2012.

Villa AF. Diseño de un plan estratégico de marketing para la empresa Diego Panesso Catering. [Tesis de Ingeniero Industrial]. Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Tecnológica de Pereira. Colombia; 2012.

García JA. Diseño de un sistema de gestión de calidad basado en un enfoque de costos de calidad para la empresa panificadora Bimbo Perú S.A. [Tesis de Master en Administración]. Universidad del Pacífico, Perú; 2006.

Rodchua S. Comparative analysis of quality costs and organization sizes in the manufacturing environment. Quality Management Journal. 2017;28(1):34-43 [Citado 1 octubre 2020]. Disponible en: https://doi.org/10.1080/10686967.2009.11918225

Afrinaldi F, Pratama HB. Selecting the best quality inspection alternative based on the quality, economic and environmental considerations. Quality Management Journal. 2020;28(1):2-16 [Citado 20 septiembre 2020]. Disponible en: https://doi.org/10.1080/10686967.2020.1838977

Kanyan A, Ngana L, Voon, HB. Improving the service operations of fast-food restaurants. Social and Behavioral Sciences. 2016; 224:190–198. [Citado 12 septiembre 2020]. Disponible en: https://cyberleninka.org/article/n/667688

KPMG report for the Food Standards Agency. Cost to the UK food industry of Food Standards Agency regulation and Food Law; 2018.

Pérez AJ, Suárez M. Los costos de la calidad y la toma de decisiones en las empresas. Departamento de Contabilidad y Finanzas. Facultad de Ciencias Económicas. Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas. Editorial Samuel Feijóo; 2019.

Mastrapa B, Sánchez A. Sistema integrado de costos de calidad y medio ambiente para la gestión y la sostenibilidad empresarial. Retos de la Dirección. 2017; 11(1): 21-37. [Citado 1 agosto 2020]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S2306-91552017000100003.

Valenzuela LF. Los costos de la mala calidad como quinto elemento del costo: aproximación teórica en la gestión de la competitividad en medio dela convergencia contable. Revista Facultad de Ciencias Económicas: 2016; 25(1): 63-84. [Citado 2 agosto 2020]. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfce/v24n1/v24n1a06.pdf.

Rasamanie M, Kanapathy K. The implementation of cost of quality (COQ) reporting system in malaysian manufacturing companies: difficulties encountered and benefits acquired. International Journal of Business and Social Science. 2011; 2(6):243- 247. [Citado 2 agosto 2020]. Disponible en: http://www.ijbssnet.com/journals/Vol._2_No._6%3B_April_2011/25.pdf.

Dimitrantzou Ch, Vouzas F, Bouranta N. Cost of quality measurement in food manufacturing companies. The Greek case. International Journal of Productivity and Performance Management; 2018 [Citado 2 agosto 2020]. Disponible en: https://doi.org/10.1108/IJPPM-12-2017-0325

Gómez J. Sistemas contables de gestión y factores clave de éxito: una aproximación empírica en la industria agroalimentaria. [Tesis Doctoral]. Facultad de Ciencias Empresariales y Turismo. Universidad de Vigo, España; 2012. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=124978

Anaya M, Delgado M, Garrigó L. Estrategia competitiva para el GEIA. Revista Cubana de Administración Pública y Empresarial. 2018; 2(1):82-97. [Citado 4 agosto 2020]. Disponible en: https://apye.esceg.cu/index.php/apye/article/view/34

Anaya M, Delgado M., Valdés O. Guía para la selección de áreas de prueba para implementar sistemas de costos de la calidad en empresas estatales cubanas. Revista Cubana de Administración Pública y Empresarial. 2019;3(2):199-213. [Citado 20 agosto 2020]. Disponible en: https://apye.esceg.cu/index.php/apye/article/view/158

Resolución 85/2020 de 16 de enero, Procedimiento para los costos asociados a la calidad en el GEIA. (Grupo Empresarial de la Industria Alimentaria).

Vilija A, Povilas V. Limitation of quality cost models in agricultura. Economics and Rural Development, 2006; 2 (1):7-12. [Citado 12 septiembre 2020]. Disponible en: http://erd.asu.lt/erd/article/view/8

Amat O. Costes de calidad y de no calidad. 2da ed. Barcelona: Ediciones Gestión; 2000.

Serrano PM. Evaluación de los costos de calidad en un tambo bovino, como resultado de la implementación de un sistema de aseguramiento de la calidad, SAC, higiénico-sanitaria de la leche. [Tesis de Master en Calidad Industrial]. Instituto de la Calidad Industrial, Universidad Nacional de San Martín. Argentina; 2013.

Arango LJ. Importancia de los costos de la calidad y no calidad en las empresas de salud como herramienta de gestión para la competitividad. Revista EAN. 2009; 67: 75-94. [Citado 1 septiembre 2020]. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php? script=sci_arttext&pid=S0120-81602009000300006.

García JA. Diseño de un sistema de gestión de calidad basado en un enfoque de costos de calidad para la empresa panificadora Bimbo Perú S.A. [Tesis de Master en Administración]. Universidad del Pacífico, Perú; 2006.

Thomasson M., Wallin J. Cost of Poor Quality; definition and development of a process-based framework. [Thesis Master of Science in Quality and Operations Management]. Department of Technology Management and Economics Division of Quality Sciences. Gothenburg, Sweden; 2013.

Waisarayutt Ch., Wongwiwat T. Potential application of a quality cost model for fresh produce packhouses. Agriculture and Agricultural Science. 2015; 3:26 – 31.

Resolución 935/2018 de 28 de diciembre, Norma Específica de Contabilidad No. 12, Contabilidad de Gestión (NEC No. 12). Ministerio de Finanzas y Precios. (Gaceta Oficial Ordinaria, número 15, de 21-2-19).

Pekanov D, Mijoč I, Mijoč J. Quantification of quality costs: impact on the quality of products. EKONOMSKI PREGLED. 2015;66(3):231-251. [Citado 12 septiembre 2020]. Disponible en: https://hrcak.srce.hr/file/212250.

Ayach L, Anouar A, Bouzziri M. Quality cost management in Moroccan industrial companies: empirical study. Journal of Industrial Engineering and Management. 2019; 12(1):97-114. [Citado 12 septiembre 2020]. Disponible en: https://www.jiem.org/index.php/jiem/article/view/2749

Published

2021-02-19

How to Cite

Anaya Villalpanda, M. . (2021). Evaluation of the implementation of quality costs in the food industry enterprise group. Cuban Journal of Public and Business Administration, 5(1), e159. https://doi.org/10.5281/zenodo.5534748